Kulturåret 2009 – Tyskland

I den fjärde och avslutande artikeln i vår serie återblickar på året som gick har turen kommit till Tyskland och en betraktelse signerad poeten Klaus Anders.

Kulturåret 2009 – Tyskland

Nyheter som har begeistret meg i den tyske bokheimen i 2009 er en roman (som utgis egentlig i hausten 2008) og ei diktsamling.

Italia 2009 – tilbakeblikk på futurismen

Vi fortsätter vår internationella återblick på året som gick med ett inlägg från Italien, signerat Giuliano D’Amico.

Italia 2009 – tilbakeblikk på futurismen

Den 20. februar 2009 ble det 100 år siden Manifesto del futurismo kom ut på Le Figaro. Jubileet ble markert med en rekke arrangementer både i Italia og i utlandet. Feiringen av Italias kanskje betydeligste avantgardebevegelse var noe av en begivenhet – men samtidig vekket noen tanker.

Året som varit – sett från Irland

2009 var ett jubelår för jubileer, Seamus Heaney, Michael Longley, Brendan Kennelly rundade allihop 70, medan John Montague, romanförfattaren Jennifer Johnston och dramatikern Brien Friel fyllde 80. Naturligtvis hölls på irländskt manér en rad födelsedagsfiranden, varav den mest betydelsefulla på IMMA i Royal Hospital (den irländska motsvarigheten till “Les Invalides”) och utgjorde samtidigt släppfest för en box med 15 stycken dvd-skivor där Seamus läser sina samlade dikter. I arrangemanget höll irländsk statstelevisons RTE, och utgjorde ett slående exempel på allt som var fel med våra “Celtic Tiger”-år före kraschen. Först kom ett framträdande där fyra nyskrivna musikstycken baserade på Seamus Heaney-dikter fick sin premiär, men de flesta biljetter hade reserverats för RTE:s höjdare, som inte brydde sig om att dyka upp, samtidigt som vänner till poeten och kompositörerna avvisades i dörren. Följden blev att musikerna spelade för en nästintill tom sal. Det hela var en fullständig cirkus och tarvligast möjliga exempel på Celtic Tiger-vansinne av allt vad jag haft den stora olyckan att bevittna. Så jag gick sedan inte på något av de andra födelsedagsjubileerna, om än jag hade nöjet att lämna in en handskriven ny dikt till en bibliofilutgåva i samband med Michael Longleys födelsedag.