Peter Lindes Hjalmar Söderberg i Stockholm

Peter Lindes skulptur av Hjalmar Söderberg är färdig, meddelar Svenska Dagbladet idag,  och det är bara att hålla med Hjalmar Söderbergsällskapets ordförande Nils Sjöstrand om hur man måste gå tillväga om man vill ha en klassiskt figurativ skulptur på offentlig plats idag; man måste sköta det själv: “Vi ville absolut ha en porträttlik skulptur i helfigur, och därför uppvaktade vi inte Stockholms stad. I så fall hade det blivit en tävling och då hade det säkert blivit någonting nonfigurativt.” Tragisk, men helt korrekt, analys.

Meningslös orimlighet

Efter att ha bläddrat igenom tidningsdrivan vid dörren inser jag yrvaket att det hunnits med en liten poesidebatt om språkmaterialismen i Sverige medan jag varit medialt bortkopplad i NV-Skåne. “Spännande” är min första tanke, men efter att ha läst lite inlägg blir jag mest trött. Stefan Eklund, kulturchef på SvD, bekräftade senast i går till synes det jag redan skrivit lite om i ett tidigare inlägg – att SvD från högsta ort välsignats med både språkmaterialistisk profet och prästerskap i redaktionen (Jesper Olsson etc.).

Dødsbo uten arving? – ‘Grotten’ og Wergelands spøkelse

Etter komponisten Arne Nordheims bortgang 5. Juni 2010 er diskusjonen i gang om hvem som skal flytte etter ham inn i ‘Grotten’; Norges kunstnerbolig som opprinnelig ble oppført i Slottsparken av Henrik Wergeland i 1840. Spørsmålet man stiller seg er hvem som har gjort seg fortjent til nøklene. – Finnes det i dag en verdig kulturpersonlighet? Det er alt i alt få kunstnere som har blitt utmerket med adressen Wergelandsveien 2, og samtlige innflytningsfester har vært omgitt av kontrovers. Komponisten Christian Sindings medlemskap i nazistpartiet har henvist hans residentskap til obskuritet; dikteren Arnulf Øverlands kompromissløse okkupasjonsmotstand var delvis årsak til dennes innflytning (Grotten stod tom fra 1941 til 1946); størst motsand var det likevel mot Nordheim selv da han fikk utnevnelsen i 1981. Hvorfor måtte en kunstner få boligen? Hva med andre personligheter? (tidligere statsminister Einar Gerhardsen ble nevnt), eller utenlandske forfattere? (det var dem som tok til orde for Alexander Solsjenitsyn).  Tanken om offentlig bruk av bygget ble for alvor sirkulert, et Wergelandmuseum, kanskje? – et ungdoms- eller kulturhus? Lignende forslag nevens i dag.