Kulturåret 2009 – USA

Vi har kommit till tredje delen av vår serie återblickar på 2009. Den här gången tittar vi på USA i en betraktelse signerad av den amerikanske poeten Bill Coyle.

Kulturåret 2009 – USA

För mig dominerades poesiåret i USA av två tragiska dödsfall. I april dog poeten Craig Arnold när han föll från en vulkan under en fotvandring på ön Kuchinoerabujima, i Japan. Och bara några dagar innan årets slut begick poeten Rachel Wetzsteon självmord i New York City. Båda klassades ibland som New Formalists på grund av deras förkärlek för bunden vers, men hyllades även av kritiker utanför de ibland lätt incestuösa New Formalist-kretsarna. De var i nästan samma ålder — Arnold var 41 och Wetzsteon 42, och de hade mycket mer att ge.

Jag kände varken Arnold eller Wetzsteon särskilt väl, men hade träffat båda några gånger och läst deras poesi — i synnerhet Arnolds — med förtjusning och respekt. Det var därför en ära att inkluderas med dem och 32 andra poeter i The Swallow Anthology of New American Poets, som sammanställdes av David Yezzi, poet och redaktör på tidskriften The New Criterion. Boken kan vara till intresse för de skandinaviska läsare som vill få en överblick av yngre, traditionsbejakande, om inte i vart fall formalistiska, amerikanska poeter.

En av de andra poeterna i antologin är min vän Ernest Hilbert, som under 2009 publicerade sin första poesisamling, Sixty Sonnets. Dikterna är en härlig blandning av hög och låg kultur, framförda på en sonettform som Hilbert uppfunnit själv, och som rimmar ABCABCCDECDEFF. Ett danskägt företag, Tollund Nordic Legal Language Services, har instiftat ett pris för den bästa tolkningen av en av Hilberts sonetter till ett skandinaviskt språk. Obs! Deadline är den 1 februari, 2010.

Utöver sina poetiska mödor är Hilbert känd som redaktör på webtidskriften Contemporary Poetry Review, och som värd på sitt eget webradio program, E-Verse Radio, där han tar upp ämnen som årtiondets bästa popsånger, alkohol, osmakliga bokomslag, och — naturligtvis — poesi. Programmen är väldigt underhållande och otroligt amerikanska. Programmets motto är Would it kill you to read a *&#%$@& book?”

The New Criterion sponsrar ett årligt pris, The New Criterion Poetry Prize, för “ett diktmanus som tar hänsyn till poesins formella kvaliteter”. Detta års vinnare är William Virgil Davis, med sin bok Landscape and Journey, som kommer att publiceras snart. Några smakprov finns här.

Bill Coyle

Bill Coyle debuterade 2006 med den prisvinnande diktsamlingen The God of This World to His Prophet. Han är bosatt i Boston.


Leave a Reply

Your email address will not be published.