En hälsning från Yahya Hassan

hassanYahya Hassans har hunnit bli 24 år, hans debutdiktsamling Digte utkom för 6 år sedan, och har i Danmark där en normal upplaga för poesi ligger på 400 exemplar nu sålt i häpnadsväckande 120.000 exemplar, vilket naturligtvis inte utgör någon kvalitetsgaranti men har gett en knuff åt den unga danska lyriken generellt (för att nämna bara en favorit, Asta Olivia Nordenhof). Denna novemberhelg hyllar konservativa Weekendavisen honom på ledarplats i tidningen, med orden;

“Der findes ingen anden digter som Yahja Hassan i dansk litteratur, og der har aldrig gjort det. Der var kun løst krudt i den pistol, den futuristiske poet Emil Bønnelycke fyrede av til et oplæsningsarrangement i 1919. Yahya Hassan skyder med skarpt. Ingen har i dansk litteratur nogensinde formået at skabe et værk, som så konsekvent og med en så voldsom sproglig kraft bruger egen magt og afmagt til at udstille alt og alle omkring sig.” /kw (alltså Klaus Wivel).

Den omedelbara anledningen därtill är Hassans nyutkomna diktsamling Yahja Hassan 2, vilken liksom debutdiktsamlingen är tryckt med endast versaler. Något man vanligt brukar hävda hämtats från Michael Strunges diktbok “Skrigerne” – egentligen en uppsamling av Strunges tidiga punktexter och först Strunges tredje bok – men ett grepp som Hassan – liksom Strunge gjorde – lika gärna kan ha hämtat från den danske expressionisten Broby-Johansens diktsamling BLOD från 1922.

I WA:s bokbilaga intervjuas samtidigt Hassan apropå sin nya diktsamling, av tidningens skribent Martin Krasnik som var den som hjälpte Hassan och efter debutboken gav honom bostad i efterföljd av dödshoten från islamistiska eller nog snarare gängkriminella miljöer, “kalifer” kallar Hassan de själv. En i sig värmande historia då Hassan är av palestinsk familj medan Krasnik av judisk, man tar hjälpen där man får den, och den barmhärtiga samariten kom ju från det föraktade Samaria, sju mil norr om Jerusalem.

Hassan har som allmänt bekant hamnat i tunga bekymmer efter att i självförsvar visavi ett gatugäng i sammanhanget av upprepad misshandel, skjutit den unge gängledaren i benet och för detta mottagit två års fängelse, vilket låter som en möjligen hög straffsats för självförsvar. Soningen är avslutad men Hassan mottager behandling för drogmissbruk, och intervjuen ges i tillåtna 7-minutersperioder från avdelningens telefonrum;

-Det er jeg glad for. Altså, ikke for, at du er indlagt, men for at du lever. Jeg troede ikke, du ville overleve så længe.

-Hva´fanden mener du med det? Jeg er ham, der overlever, jeg er overleveren!

Hassans poesi är inte fullt så enkel och omedelbar eller “street” som recensenter gärna har läst den som (jodå där finns mycket av den sortens också) utan använder sig av – till synes tillhörande en muntlig tradition – stilistiska deviser av parallellismer, kiasmer, paradoxer, liknelser och variationer; “JEG TIGGER SAMMEN MED DE FATTIGE/ OG FRÅDSER SAMMEN MED DE RIGE”, eller “NU FORBANDER JEG DEM DER BEDER FOR MEG/ OG FINDER FRED i MIN FJENDES FAVN”, eller “JEG LUGTER AF FRISK OG RÅDDENT KØD/ PÅ DET BEDST BESØGTE HOTEL I BYEN” (ergo: fängelset). Fast grepp som vinner verkan först i sitt sammanhang av mer realistiska diktavsnitt.

Hassan är bra på aggressivitet i sina dikter, vilket gärna har imiterats av nypolitiska poeter i Stockholm från betydligt bättre möblerade hem. En del av de nya dikterna använder sig av slutrim, ett mindre klokt beslut, medan andra dikter träffar bättre prick. Yahya Hassan kommer inte från skrivarskolorna vilket ger honom en annan auktoritet åt de sociala iakttagelserna, politisk blir han bäst genom sin avsaknad av politisk avsikt i dikterna, och perspektivet bärs fram av en nyckfullhet och charmig arrogans som gör hans mörker uthärdligt, han får som alla riktiga lirare det hela att glida. Här med träffande satir ur dikten “Digtoplæsning i ghettoen”; “DE INTELEKTUELLE HAR ALLE SAMMEN SOMMERHUS/ OG DE ER BANGE FOR STORMSKADER// DE BOR PÅ ØSTERBRO/ OG PLAGES AV BANDEKONFLIKTEN PÅ NØRREBRO”.

 

/Håkan Sandell

This entry was posted in Blogg.

One thought on “En hälsning från Yahya Hassan

Leave a Reply

Your email address will not be published.