Nysymbolistisk poesi

bragasonEn av de tidigaste retrogarde- och Aorta-medarbetarna var Hildi Bragason, men till skillnad från de andra bland våra norska kolleger kom hon aldrig att bokdebutera utanför antologierna, det sker istället nu. Med ett illustrerat praktverk, i samarbete med konstnären Henrik Lunde Sælid. Det rör sig om en foliant i storformat med 22 dikter och bilder växlande. Dikter innanför en symbolmättad tradition med likaså kompletterande målningar.

I sitt förord till boken skriver Håkan Sandell; “Redan när jag första gången för många år sedan i Oslos kulturliv sprang samman med Hildi Bragason så insisterade hon på att fortsätta en del av 1800-talets och den tidiga modernismens kvarlevande verkningsmedel av klang och rim (“Tid kan regnes i morgenregn/ som løpende trinn mot gatestein”)… Till sitt innehåll är det en lyrik som getts ett alltmer Eros-präglat uttryck fast med mystikens underströmmar. Man igenkänner tonfall från Salomos högsång, men också av den påverkan österifrån som varit en del av europeisk tradition sedan Goethes West-östlicher Divan… Symbolen blir till ett tingets innersta liv, medan tinget är symbolens timliga förverkligande”.

Boken kan köpas direkt från förlaget genom att maila dem; Venus Forlag, eller via nätbokhandlarna, som här; https://www.tanum.no/_askens-lengsel-hildi-bragason-9788269139006

/David Almer

This entry was posted in Blogg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.