Två tidiga besvärjelser

MerseburgerVi presenterar ett par texter från de två senaste, men redan svåröverkomliga, Aorta nr 27 (tema: Magi) och nr 28 (tema: Kalliope). Efter Håkans Sandells text “Pale ghosts of blood – Aleister Crowley som poet” följer här “Två tidiga besvärjelser” av David Almer, där vi får dyka ner i två hedniska besvärjelser med poetisk touch från Tyskland och England.
   Red.

En tidigare opublicerad dikt av Sigurd Agrell

Till Fru Elsa Themneragrelldikt

Vackra dam, i diktens riken
kan Ni klarögd vandra kring:
i Ert hjärta bor musiken,
gästar Erosvingars sving. –

Bliv på skalden ej besviken,
som ej fann sin önskering:
han dock lyft på förlåtsfliken
till en värld av sköna ting.

Christopher Rådlund in memoriam

314382053_5559392134130099_287844792361450628_nIgår begravdes Christopher Robin Rådlund (1970-2022) i svenska Margaretakyrkan i Oslo. Kyrkan var fullsatt, och alla i kretsen kring honom var samlade. Det var en vacker stund som ackompanjerades av kompositioner av Marcus Paus och Arvo Pärt, med kör under ledning av Håkon Nystedt. Cellisten Johannes Martens tillsammans med Christophers son Elias Rådlund på flygel, samt Per Anders Håvelsrud på orgel kompletterade. Ditte Marie Bræin höjde till taket, och där ovan, sin rena medeltidssakrala sopranstämma.

Christopher Rådlund 1970-2022

RådlundPatricnyChristopher Rådlund kom från Konstindustriskolan i Göteborg till Oslos Kunstindustriskole, senare dess Kunstakademi, i mitten av 90-talet. Efter en strid vid den norska konstakademin, där Vebjørn Sand anklagat akademilärarna för att inte kunna teckna, togs frågan ända upp till den norska riksdagen, Stortinget, som tog beslutet, mot konstakademins egen önskan, att införa en klassisk-figurativ klass under Professor Jan Sæther, för ändamålet hemkallad från Los Angeles.

Kristian Lundberg 1966-2022

1987Bestörta över beskedet kring Kristian Lundbergs bortgång vill även vår sajt minnas honom. Jag träffade själv Kristian endast en gång, efter en uppläsning i Stockholm tillsammans med Håkan Sandell i mars 2006. Jag minns en intelligent och bildad man med humor; vi satt på ett café och diskuterade litteratur, men det mest minnesvärda för mig var nog att efteråt se Håkan och Kristian vänskapligt retas med varandra på ett antikvariat i Gamla stan; de jämförde prissättningen av sina gamla diktsamlingar med varandra och försökte skämtsamt koppla priserna till litterär kvalitet.

Slaget vid Fyrisvallarna Revisited

Efter_slaget_vid_Fyrisvall (2)Det mytomspunna vikingaslaget vid Fyrisvallarna utanför Gamla Uppsala på 980-talen har länge debatterats utifrån de historiska källor vi känt till. De källor som varit tillgängliga har varit isländska Olav Tryggvesons saga (1190), Knytlingasagan (mitten av 1200-talet) och Flatöboken (1390). Även den danske Saxo Grammaticus skriver om slaget runt år 1200. Historiker har emellertid haft svårt att hitta mer definitiva och säkra källor som ligger närmare händelserna, varför informationen vi har kring slaget inte ansetts fullt tillförlitlig, och med rätta motstridande. I weibullsk tradition har vi fått reda på att vi faktiskt inte kan veta om det ens ägt rum. Men någonting satte oavsett detta spår i historieskrivningen och i legenderna, och förra året tillkom en källa som, om den är äkta, kan komma att revolutionera vår syn på Skandinaviens källmässigt dimhöljda vikingatid.

Madeleine Gustafsson-priset till Bernur

unnamedKritikerpriset Madeleine Gustafsson-priset går i år till modernism-fundamentalisten Björn Kohlström psed. Bernur. Tillskottet till (den beskedliga) priskassan från Bonniersförlagen visar på något av desperationen i försök att upprätthålla ett sista sken kring den institutionaliserade modernismen, gårdagens avantgarde, på väg att sväljas upp av marknadskrafterna.

/David Almer