Det är möjligt att konsten att komponera och värdera poesi nådde sin globalt sett hittills absolut högsta form vid hovet hos den siste mughalkejsaren, Bahadur Shah Zafar II, i Dehli i mitten av 1800-talet. Än idag anses Mirza Asadullah Khan Ghalib – spelaren, drinkaren, mystikern – som en av subkontinentens absolut främsta diktare. Han var inte likt sin främste rival Zauq poet laureate men duellerna dem emellan ansågs allmänt utgöra höjdpunkten vid hovets poesiuppläsningar.
Monthly Archives: July 2011
Du kan börja här
Idag är det första recensionsdag för det sista numret av tidskriften Aorta. En snabb googling ger vid handen att hittills en skribent, som händelsevis också medverkar i numret, givit en fyllig presentation av innehållet och dessutom placerat temat i en större esoterisk/estetisk tradition. Vi har över åren fått väldigt mycket skrivet om tidskriften Aorta. Vi är bortskämda på det sättet, som väldigt få andra tidskrifter i den nordiska kultursfären. Man kunde förledas att tro att det beror på det relativt unika innehållet och den höga kvaliteten, men det är förstås inte hela sanningen. I ett tämligen homogent litterärt landskap sticker Aorta ut, mycket medvetet. Därför kan vi också mycket självsäkert räkna med fler skriverier.
Ur Caligulas ruiner
Dagens Nyheter meddelar idag att italienska myndigheter visat upp den sönderslagna staty som troligen föreställer den berömde romerske kejsaren Caligula (stäng gärna av öronen om ni ser DN:s filmklipp där Caligula uttalas “Kalle Goola”). Den 15 januari meddelade den italienska tidningen Corriere della Sera att den italienska tullen och polisens konststöldsavdelning avslöjat att plundrare troligen upptäckt och höll på att plundra en länge försvunnen villa som tillhört Caligula.