Elses födelsedag

Så länge jag vet om har jag förbundit februari månad med den tyska expressionismen. Jag har ingen förklaring. Men det passar fint in i bilden att man kan fira födelsedagen till Else Lasker-Schüler (1869-1945) nu torsdag den 11 februari. Gottfried Benn kallade henne 1932 när hon mottog Georg-Büchner-Preis för “Tysklands främste lyriker”. Det är ett omdöme som står sig bra om man lägger tyngdpunkten på ordet lyriker. Hon var i tilägg helt sedan hon i början av seklet dykt upp i Berlins expressionistkretsar en notervärt duktig tecknare, inte minst när hon lade till färg. Kontakten med målaren Franz Marc under 10-talet hjälpte till att utveckla henne som konstnär. Marc blev även teckningslärare för sonen Paul.

Förra året utkom det första svenska urvalet av hennes dikter översatta av Peter Handberg. Ett par av dem stod på tryck i Aorta nr 23-24. Några av mina egna tolkningar återfinner man här på sidan i ett utdrag från Aorta nr 13. En ytterligare enstaka tolkning följer nedan. Dikten har hämtats från “nachlass”, en tidig dikt som inte kom med i hennes reguljära samlingar, och som jag först upptäckte när Jüdischer Verlag 2004 utgav en friskt utökad volym “Sämtliche Gedichte”. Således; Komm mit mir in das Cinema.

Följ med mig på bio.
Där finner man en återstod
av vad som en gång fanns
Kärleken!

Om min hand i din hand
får ligga viljelös i mörkret,
och om då en djungelelefant
trumpetar ursprungsplötsligt –

och om ifrån sin heta sand
av finaste filmstudiosiden
krokodilfrun, hjärnsmält, låtsasbiter,
då – kysser vi varandra.

One thought on “Elses födelsedag

Leave a Reply

Your email address will not be published.