Ur Caligulas ruiner

Dagens Nyheter meddelar idag att italienska myndigheter visat upp den sönderslagna staty som troligen föreställer den berömde romerske kejsaren Caligula (stäng gärna av öronen om ni ser DN:s filmklipp där Caligula uttalas “Kalle Goola”). Den 15 januari meddelade den italienska tidningen Corriere della Sera att den italienska tullen och polisens konststöldsavdelning avslöjat att plundrare troligen upptäckt och höll på att plundra en länge försvunnen villa som tillhört Caligula.

Fyndplatsen ligger vid sjön Nemi söder om Rom där man vet att Caligula hade två stora “kärleksskepp”, som efter att Caligula avsatts och mördats, blev sänkta i sjön som “damnatio memoriae”. Platsen skall också ligga nära den mest berömda platsen för kulten av gudinnan Diana. Skeppen i sig var magnifika, och återfanns 1927 i Mussolinis fascistregims regi. Skeppen mätte 230 x 66 fot och hade fortfarande kvar detaljer som varghuvuden och däcken var fortfarande klädda med pärlor och mosaiker. Suetonius  meddelar att skeppen var prydda med ädelstenar och hade gott om plats för bad, matsalar samt ett stort urval av olika vinrankor och fruktbärande träd. På skeppen kunde kejsaren segla runt på Nemi hela dagarna omsluten av underhållning av kördansare och sång. Ett museum byggdes för skeppen, men brändes dessvärre ner i slutet av andra världskriget av tyska trupper.

Italienska myndigheter tror att statyn som nu upptäckts också slagits sönder under antiken som “damnatio memoriae”, och kan leda till fler magnifika fynd (tänk bara på skeppen). Ursprungligen var statyn 2,5 meter hög, och därmed så stor att den borde avbilda en kejsare eller gud. Statyns huvud var avslaget, men upptäcktes senare, tyvärr förstört av att ha legat i vattnet. Troligen är det kejsaren i form av Jupiter sittande på sin tron det handlar om, vilket också passar fint med Caligulas syn på sig själv som en gud. Åtminstone den vänstra foten bär den soldatsandal (“caligae”) som Caligula, som egentligen hette Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus, blev uppkallad efter. Även utan denna ledtråd bär statyn flera kejserliga emblem och är gjord av den finaste grekiska marmorn från Paros.

Nu återstår bara bättre bilder av statyn för oss nyfikna, samt en ordentlig arkeologisk utgrävning. Redan har 250 artefakter upptäckts, varav drygt 100 är bitar av den massiva statyn.

David Almer

This entry was posted in Blogg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.