Tid: 19 oktober kl 19. Fri entré.
Plats: Loftet, Hedmanska gården, Lilla torg, Malmö
I 1517 slog en tysk munk 95 teser op på en kirkedør i Wittenberg. Det ændrede kristendommen for altid og fremkaldte en frodig digtning, ikke mindst i Malmø. I 1995 slog to malmødigtere to essays op i en bog. De ville ændre poesien og fremkalde en frodig digtning, ikke alene i Malmø.
Om retrogardism hed denne bog, Clemens Altgård og Håkan Sandell hed de to fra Malmöligan. De ønskede en reformation af lyrikken, komme tilbage til den dynamiske tradition, betone håndværket i digtningen og bygge på inspirationen fra region og historie.
I sin kerne var det et svensk udtryk for en generel tendens i USA og Europa, et behov hos både billedkunstnere og lyrikere for et opgør med tvangsmodernismen, en trang til at finde det ægte og væsentlige i poesien. »Avantgardismen« (= modernismen) har udviklet en selvmodsigende intolerance. Over for den vil retrogarden stille en åbenhed og indsigten i at tradition er fornyelse.
Hvordan er det gået siden? For Dansk-Svensk Forfatterselskab er det en afgørende problemstilling: har Altgård og Sandell stadig ret, eller tog de fejl?
Medvirkende: digteren Clemens Altgård og David Almer, redaktør for AORTA, retrogardens tidsskrift. Moderator: digteren Søren Sørensen, Dansk-Svensk Forfatterselskab, formand i Samrådet for de Litterære Selskaber i Danmark.
—
År 1517 spikade en tysk munk upp 95 teser på en kyrkodörr i Wittenberg. Detta förändrade kristendomen för alltid och skapade en blomstrande diktkonst, inte minst i Malmö. År 1995 publicerade två malmöpoeter två essäer i en bok. De ville förändra poesin och skapa en blomstrande diktning, inte bara i Malmö.
Boken hette Om retrogardism och de två från Malmöligan hette Clemens Altgård och Håkan Sandell. De önskade sig en reformation av lyriken, ett återvändande till den dynamiska traditionen, betoning av hantverket i diktkonsten och sökandet efter inspiration i det regionala och historiska.
I sin kärnpunkt var det ett svenskt uttryck för en generell tendens i USA och Europa, ett behov hos bildkonstnärer och lyriker för en uppgörelse med tvångsmodernismen, ett sökande efter det äkta och väsentliga inom poesin. »Avantgardismen« (= modernismen) hade utvecklat en självmotsägande intolerans. Gentemot den ville retrogardet ställa öppenhet och insikt om att tradition är förnyelse.
Hur har det gått sedan? För Danskt-Svenskt Författarsällskap är det en avgörande problemställning: Har Altgård och Sandell fortfarande rätt, eller hade de fel?
Medverkande: poeten Clemens Altgård och David Almer, redaktör för Aorta, retrogardets tidskrift. Moderator: poeten och författaren Søren Sørensen, ordförande i Samrådet för de litterära sällskapen i Danmark, tidigare ordförande i Danskt-Svenskt Författarsällskap.