Reki-jo

Reki-joJapan har fått en ny subkultur. Efter 00-talets kogyara och goth-lolis är reki-jo här. Det är den israeliske antropologen Mary Reisel som berättar för den danske journalisten Søren Villemoes. Reki-jo består oftast av yngre tjejer, heter det, som stigit över från dataspelskulturen till att plöja tunga verk japansk historia. Särskilt 1500-talet är populärt, d.v.s. den period då klanstriderna dominerade Japan och samuraj-kulturen blomstrade. “Tjejerna idoliserar skiftande gestalter ur Japans historia – gärna män. De lägger enormt mycket tid på att kultivera dessa historiska figurer. De är en grupp i drastiskt växande… Historie-tjejerna berättar helt öppet om att de är trötta på japanska män, och önskar hellre återuppliva en genuin maskulinitet.” Subkulturen blev först uppmärksammad 2008.

Mats Larsson

This entry was posted in Blogg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.